Regularne
ćwiczenia aerobowe mają na celu głównie redukcję tkanki tłuszczowej przy
jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Jeżeli jednak treningi nie
łączą się z odpowiednio dobraną dietą, efekt może być niewspółmierny do
włożonego w ćwiczenia wysiłku. Jak więc powinna wyglądać dieta
wspomagająca działanie aerobicu?
Odpowiedni skład diety
Bezpośrednim źródłem energii potrzebnym do skurczu komórki mięśniowej, czyli pracy mięśni, jest rozpad wysokoenergetycznego związku chemicznego – kwasu adenozynotrifosforowego (ATP). Proces jego odnowy zależy od dowozu z pożywieniem węglowodanów, tłuszczów i białek. Te wszystkie składniki pokarmowe są źródłem energii dla pracujących mięśni. Dlatego ich odpowiedni poziom w codziennej diecie decyduje w znacznym stopniu o jakości i skuteczności treningu.Białka
Białka pełnią głównie funkcję budulcową. Odpowiednia ilość białka w diecie kobiety aktywnej jest bardzo istotna. Zbyt niski poziom tego składnika w codziennym jadłospisie może doprowadzić do utraty masy mięśniowej podczas bardziej intensywnych treningów. Ilość białka w diecie u osoby regularnie uprawiającej ćwiczenia aerobowe nie powinna być jednak znacznie większa niż ustalona ogólnym zapotrzebowaniem w danej grupie. Trzeba pamiętać, że nadmiar tego składnika wpływa niekorzystnie, powodując zwiększone straty wody z moczem, co może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Przyjmuje
się, że, 15% (max 20%) ogółu dziennie przyjmowanej energii powinno
pochodzić z białek. Co to znaczy? W diecie o średniej kaloryczności 1800
powinno znaleźć się ok. 70-80 g białka. Najlepiej żeby przynajmniej w
2/3 tej ilości stanowiło białko pełnowartościowe pochodzące z produktów
zwierzęcych, takich jak chude mięso, ryby, chude sery. Jeżeli w diecie
dostarczana jest za mała ilość węglowodanów i tłuszczu, organizm może
zacząć wykorzystywać jako źródło energii białko z własnych mięśni.
Część informacji pochodzi z internetu.
No comments:
Post a Comment