Thursday, April 23, 2015

Ważne białko !!

Aerobik to układ dość szybko powtarzanych ćwiczeń, wykonywanych w rytm muzyki. Jest to trening angażujący wszystkie partie mięśniowe. Aerobik większa wydolność sercowo-naczyniową, wzmacnia mięśnie, dotlenia organizm, poprawia odporność i pozwala zachować zgrabną sylwetkę.
Regularne ćwiczenia aerobowe mają na celu głównie redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej. Jeżeli jednak treningi nie łączą się z odpowiednio dobraną dietą, efekt może być niewspółmierny do włożonego w ćwiczenia wysiłku. Jak więc powinna wyglądać dieta wspomagająca działanie aerobicu?

Odpowiedni skład diety

Bezpośrednim źródłem energii potrzebnym do skurczu komórki mięśniowej, czyli pracy mięśni, jest rozpad wysokoenergetycznego związku chemicznego – kwasu adenozynotrifosforowego (ATP). Proces jego odnowy zależy od dowozu z pożywieniem węglowodanów, tłuszczów i białek. Te wszystkie składniki pokarmowe są źródłem energii dla pracujących mięśni. Dlatego ich odpowiedni poziom w codziennej diecie decyduje w znacznym stopniu o jakości i skuteczności treningu.

Białka

Białka pełnią głównie funkcję budulcową. Odpowiednia ilość białka w diecie kobiety aktywnej jest bardzo istotna. Zbyt niski poziom tego składnika w codziennym jadłospisie może doprowadzić do utraty masy mięśniowej podczas bardziej intensywnych treningów. Ilość białka w diecie u osoby regularnie uprawiającej ćwiczenia aerobowe nie powinna być jednak znacznie większa niż ustalona ogólnym zapotrzebowaniem w danej grupie. Trzeba pamiętać, że nadmiar tego składnika wpływa niekorzystnie, powodując zwiększone straty wody z moczem, co może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Przyjmuje się, że, 15% (max 20%) ogółu dziennie przyjmowanej energii powinno pochodzić z białek. Co to znaczy? W diecie o średniej kaloryczności 1800 powinno znaleźć się ok. 70-80 g białka. Najlepiej żeby przynajmniej w 2/3 tej ilości stanowiło białko pełnowartościowe pochodzące z produktów zwierzęcych, takich jak chude mięso, ryby, chude sery. Jeżeli w diecie dostarczana jest za mała ilość węglowodanów i tłuszczu, organizm może zacząć wykorzystywać jako źródło energii białko z własnych mięśni.


Część informacji pochodzi z internetu. 

 

No comments:

Post a Comment